Katalog linkova  - Article Details

ČAJEVI OD LEKOVITOG BILJA

Date Added: May 04, 2014 08:34:44 PM
Author: scepo123
Category: Zdravlje i medicina: Vitamini/ Čajevi/ Preparati

Sivkasta stabljika je visoka 10-40 cm, uspravna, nerazgranata, obrasla duguljastim listovima, sa nekoliko žutih glavičastih cvetova na vrhu. U narodnoj medicini tradicionalno se koriste za lečenje i olakšavanje alergija, kašlja, glavobolje, hemoroida, reumatskih tegoba i osipa.Čaj od smilja neguje kožu, uravnotežava psihofizičko stanje i olakšava fizičke tegobe. Izuzetno je blago, tako da mogu da ga koriste i deca. Zbog regenerirajućeg delovanja koristi se u kozmetici, pogotovo za negu suve i umorne kože. Veoma je korisno za ublažavanje ožiljaka, strija i modrica.Leti se upotrebljava za zaštitu kože i ublažavanje opekotina. Izvrsno deluje kod hroničnog umora, iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta.Čaj od miljenog i opevanog cveta koristi se i za izbacivanje kamena iz žuči i organa za mokrenje.

Lišaj čisti organizam
Islandski lišaj (Cetraria islandica) raste na suvom tlu, naročito u crnogoričnim šumama, na visokim planinama. Sastoji se od uspravne, slične grmu, maslinastozelene ili smedaste "grančice" visoke do 10 cm, sa tamnoružicastim ili belim okrajcima. Cveta nema. Sakuplja se u drugoj polovini avgusta i u septembru. Pre upotrebe i za vreme pripremanja mora veooma oprezno da se očistiti. U narodnoj  medicini,  čaj  od islandskog lišaj a koristi se za lečenje svih upala i prehlada, kod grudobolje, plućnog katara i tuberkuloze, jer rastvara sluz i čisti pluća.
Uspostavlja i ravnotežu   želudačne kiseline (bilo da je ima premalo ili previše). Jača creva, slezinu, jetru, gušteraču, bubrege i mokraćni mehur. Lek je za slabu probavu, neurednu stolicu, proliv,čireve u crevima i želucu.
Čaj od islandskog lišaja preporučuje se rekonvalescentima, anemičnoj deci i trudnicama jer poboljšava krvnu sliku. Mogu da ga piju i zdravi za povremeno čišćenje i jačanje sluznice.

Vratić (Tanacetum vulgare) je samonikla biljka koja najčešće raste oko njiva i puteva. Može da poraste i 1,5 metar, a prepoznatljiva je po snažnom mirisu. Ima krupne listove koji su dvojno podeljeni, sa paralelnim delovima. Za lečenje se tradicionalno koriste samo žuti cvetovi koji su pri vrhu biljke skupljeni u štitastu celinu. Vratić smanjuje intenzitet migrene, a svima koji pate od ovog oboljenja savetuje se da žvaću sveže listiće ove biljke. U narodnoj medicini najviše se koristi kao sredstvo protiv crevnih parazita, za ženske bolesti i kod probavnih smetnji. Povoljno utiče na metabolizam i na rad jetre, a pokazuje i antibakterijsko dejstvo. Takođe, pomaže pri otežanom varenju hrane, kod kamena u žuči i kod ulceroznog kolitisa.
Vratić je lekovita ali i otrovna biljka. Dugotrajno žvakanje listića može da napravi ranice u ustima kod osetljivih. Ne preporučuje se trudnicama, jer može da izazove pobačaj.

Sajt preporučuje sledeći čaj:
Napravite mešavinu od 30 g osušenog cveta vratića, 30 g lovorovog lista, 20 g matičnjaka i 20 g kamilice. U 750 ml vrele vode sipajte 3 kašike mešavine, sačekajte 1 sat, procedite i pijte tokom dana.pozicija-na-pretrazivacima